Belediye Binası Nasıl Çekim Merkezine Dönüşür?

Belediye binasını yıkalım mı? Belediyeye göre, Konak Meydanı’nın betondan arındırılması için devlet binalarının da yıkılması gerekli. Bazılarına göre, AKM’ye kadar tüm yapıların yıkılmalı. Sarıkışla’nın tekrar yapılmasını isteyenler de var. Bu fikirlerin tamamı Konak Meydanı’nı sahiplenen ve şehrin güzelleşmesini isteyen İzmirliler’in, saygı duyulması gereken düşünceleri. Konak, her ne kadar ödüllü bir meydan olsa da, çirkin yapılaşmanın ve betonarme binaların yoğun olduğu bir bölge. Evet, belediye binası yıkılsa çok güzel olur. Ancak İzmir’in gerçeklerini göz ardı edebilir miyiz?

Her ne kadar nostaljik güzelliğini kaybetmiş olsada, Konak Meydanı hala Türkiye'nin en güzel meydanlarından biri.
Her ne kadar nostaljik güzelliğini kaybetmiş olsada, Konak Meydanı hala Türkiye’nin en güzel meydanlarından biri.

Başka yere yeni bina inşa etmek, mevcut binayı yıkmak, Belediyeyi yeni binasına taşımak oldukça pahalı bir proje. Maliye tarafından yakın markaja alınmış olan Belediye, böylesine riskli bir projenin altına girmek ister mi? KİK, bürokratik engel çıkarmaz mı? Sarıkışla’yı yeniden inşa etmeye kalksak, Konak’ta ikinci bir ‘Basmane Çukuru’ yaratılmayacağının garantisini kim verebilir? Herhangi bir sebepten ötürü süreç yarı yolda duruverse, etraftaki güzel gelişmeler yarım yamalak kalmaz mı? Örneğin, Kadifekale, Agora ve antik tiyatro civarının temizlenmesi… İZTO’nun Dalgakıran projesi… İki mekanın teleferikle birleşmesi… TARKEM’in Kemeraltı projesi… Körfez kıyılarının çepeçevre yenilenmesi… Şehrin ortasında, senelerce sürmesi muhtemel bir çirkinlik, meydanı güzelleştirme arzumuza tersi düşmüyor mu? Peki alternatif nedir? Geçici, ekonomik ve estetik bir çözüm var mı? Bu çirkin binaları, birer çekim alanına çevirebilir miyiz? Toronto bunu başarmış. Biz neden başaramayalım?

Konak Meydanı'na yürüme mesafesinde bir çok kritik projenin hayata geçtiği düşünülürse Belediye binasını yıkmanın riski anlaşılır.
Konak Meydanı’na yürüme mesafesinde bir çok kritik projenin hayata geçtiği düşünülürse Belediye binasını yıkmanın riski anlaşılır.

Eğer İBB binasına çirkin diyorsanız, Toronto Belediye binasını görmelisiniz. Dış yüzeyinde cam olmayan, tamamen betondan yapılmış, iç içe geçmiş silindir şeklinde iki utanç kulesi. Bu binaları yıkmak, restore etmek, hatta süslemek bile oldukça pahalı. Ama Torontolu sanatçılar yılmamış ve değişik bir yol bulmuş: Binanın üzerine ışık oyunları yansıtmak. Evrimsel olarak insanoğlunun ışık oyunlarına bir sevdası var. Eskiden, geceler yıldızları izleyerek geçirilirmiş. Şömine ateşini sevmeyen biriyle tanıştınız mı? Veya havai fişekten hoşlanmayan biriyle? Işık, aslında hayal gücümüzü tetikleyen büyülü bir olgu. Zaten Torontolu sanatçıların çıkış noktası da ‘büyü’ olmuş. Bahsettiğimiz tarihi eser, saray veya cami gibi tekdüze bir aydınlatma değil. Hatta Boğaziçi Köprüsü gibi yanar döner bir aydınlatma da değil. Torontolular, binanın gece boyunca izlenebilecek, izleyeni kendisine bağlayacak, hatta arada sırada izleyiciyi de işin içine katacak, dinamik, önceden kestirilemeyen ışık oyunlarına sahne olmasını istemiş. Bir projede binanın yüzeyi, ekolayzır grafiğine çevrilmiş. Kurulan projektörler, radyoda çalan parçalara göre anlık olarak grafik çizgileri bina yüzeyine yansıtmış. Böylesine basit bir çalışma bile, gün içinde utandığınız bir binayı, çekim merkezi haline getirmeye yetmiş. Başka bir projede, bina yüzeyine Tetris ve benzeri oyunlar yansıtılmış. Torontolular, binanın beton cephesinde gece boyunca oyun oynamış. Büyülü ışık oyunları Toronto’ya mahsus değil. Yaratıcılıkta gerçekten sınır yok. Avrupa’da internet üzerinden kare bulmaca oynatan ve anında bina yüzeyine yansıtan projeler var. Projektörler bir kere yerleştirildikten sonra ortada büyük bir masraf kalmıyor. Böyle bir projenin hayata geçirilmesi bir kaç kilometrelik kaldırım döşemekten daha ucuz.

Torontolular, Belediye Binasını ekran olarak kullanıp gece boyu Tetris oynadılar.
Torontolular, Belediye Binasını ekran olarak kullanıp gece boyu Tetris oynadılar.

Konak Meydanı, İzmir’imizin kalbi. Meydanın betondan temizlenmesi, çirkin binaların yıkılması hepimizin arzusu. Ne yazık ki İzmir’in dinamikleri, böylesine büyük bir projeyi çok gerçekçi kılmıyor. Ancak, çirkinliği güzelliğe çevirmek çok zor değil. İlla balyoza, buldozere ihtiyacımız yok. Daha ekonomik çözümler mevcut. Gündüz bakmak istemediğimiz belediye binasını, geceleri gözümüzü ayırmak istemediğimiz bir mekana çevirebilir, ışık oyunlarını, konserler, canlı performanslar ile birleştirip, Konak Meydanı, İzmirliler’in akşamlarını geçirmek istediği büyülü bir yere çevirebiliriz. Yaratıcılıkta sınır yok! 5. dakika, 44. saniyeden itibaren izleyin, ışığın büyüsüne kapılın!

540-698 Dovercourt Rd, Toronto, ON, Canada

8 Replies to “Belediye Binası Nasıl Çekim Merkezine Dönüşür?”


  1. sevgili günter, yazılarını hep okuyorum çünkü sana üye oldum.Bugünkü yazın öellikle çok ilgimi çekti.İzmir Konak meydanının ciddi bir revizyona modele ihtiyacı var ancak bazı nedenler -ki açıklamaların da bunu anlatmış -durumun kolay olmadığını gösteriyor.Ben bu düzenlemenin kordon-Pier ve Karataş arasını ve oralardaki o sevimsiz ve karartıcı binaları da içermesini düşünürüm.sevgiler Sevil soydanbay


    1. Bu konuda aynı şekilde düşünüyoruz. Umarım ileride o vizyona ve maddi güce sahip olunur ve bu bölge şehre yeniden kazandırılır. Aynı şekilde Alsancak Stadı’nın etrafındaki tarihi depo ve fabrikalarında ayağa kaldırılmasını ümit ediyorum.


  2. aferin oglum,cok guzel yazmissin,insallah bir gun bunlari yapmak sana nasip olur.

    Can Mine Soydanbay


  3. Konak meydanında Telekom binası için anamorfik projeksyon yapılması gündeme gelmişti. Belediye binasının yüzeyi projeksyona o kadar müsait olmasa da pencereler “digit” olarak kullanılabilir gibi duruyor. Çok basit ve sağlam bir oyun bulmak gerekecektir.


    1. Doğru Erdem. Toronto örneğinde senin bahsettiğin digit şeklinde kullanım yoluna gidilmiş ve ilginç bir sonuç ortaya çıkmış. Yaratıcılıkta sınır yok!


  4. Sevgili Günter;yazını gururla okudum.fikirlerini ,önerileri çok yaratıcı buldum.Devamını diler,kutlarım.Selam.


  5. İzmir sevdalısı sevgili Günter ! Bu yüzey değerlendirme projesi binayı kurtrmakla kalmayıp ,meydanın gecelerde de birleştirici ve eğlendirici heyecanların yaşanacağı cazibe merkezine dönüşmesiyle de ayrı bir anlam kazanması çok güzel.Binanın farklı yüzleri belki farklı yaş ve kültür grupları için farklı konseptlerle değerlendirilebilir.İzmir senin adını da bu çalışman nedeniyle o uygulama içinde, neonlarla ,majesküllü bir tarzda kullanacaktır.Araştımaların ve İzmir sevdan için teşekkürler.


    1. Cok tesekkurler.

      Cirkinligi, guzellige cevirmenin tek yolunun yikip yapmak olmadigini anlatmaya calistim ve bu yorumlar da benim gibi dusunen cok kisi oldugunu gosteriyor!

Leave a Reply

Discover more from Soydanbay Consulting

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading