Butik Otelcilik

Bu köşede bir seneden beri markalaşmak ve İzmir üzerine konuşuyoruz. Genelde İzmir’in şehir olarak markalaşmasına faydası dokunacak fikirleri tartıştık. Ancak ilk yazımda da belirttiğim gibi bu köşenin amaçlarından biri de buradan kazanacağınız bilgiler sayesinde firmanızın değerini arttırabilmeniz ve iş hayatınızda daha başarılı olabilmeniz. Bu sebepten ötürü, ara sıra beğendiğim markalar hakkında yazılar yazacağım ve bunlardan neler öğrenebileceğinizi anlatacağım. Vereceğim örneklerin bazıları, takip ettiğim ve sevdiğim başarılı markalar, bazıları da yurtdışında ve içinde benim yarattığım markalar. Başkalarının reklamını yapmaktan ziyade, markasını büyütmenin yolunu arayan İzmirlilere örnekler sunmayı amaçlıyorum.

Tekrarlamakta fayda var. Marka bir urun, isim veya logodan daha fazla bir şeydir. Evrensel olarak marka bir vaat olarak kabul edilir. Ancak başarılı markalar bir vaat vermenin ötesinde, müşterilerine değerli bir deneyim yaşatır. Bu ay İzmir’de konuklarına güzel bir deneyim yaşatmayı beceren bir otelden bahsedeceğiz.

Geçtiğimiz ayın bir kaç gününü Foça’da geçirdik. Foça benim için bir anti Çeşme. Çeşme’de olan lüks, çeşitlilik, eğlence Foça’da yok. Foça’da olan huzur, sakinlik ve doğallık ise Çeşme’de yok. Kordonboyu, birbirinden güzel taş Rum evleri, tertemiz denizi ve ranttan kısmen nasibini almamış doğası ile Foça görülmeye değer bir yer. Foça’da bir güzellik daha var: Butik Otel Lola 38. Otelin sahibi Bahri Urgun dört yıl uğraştıktan sonra asırlık bir taş evi sanat eserine dönüştürmüş. Toplam 6 odası ve 13 kişilik kapasitesi ile Lola 38 gerçek anlamda bir butik otel. Her odası tamamen farklı döşenmiş. Otelin her detayından özen akıyor. Binayı gezmek, geçmiş ile modernlik arasında bir köprüde yürümek gibi. Ama bina her ne kadar büyüleyici olsa da Lola 38’i özel kılan özellik oteli yaratan ve işleten zihniyet.

Eğer otelcilik işindeyseniz, Lola 38 örnek almanız gereken çok iyi bir marka. Türkiye’de daha şık ve gösterişli restore edilmiş butik oteller olabilir. Ama Lola 38’i örnek kılan otelde yaratılan ortam ve müşterilere sunulan üstün servis. Bahri Bey oteli, zarif esi Gülten Hanım ve iki çocuğu ile beraber işletiyor. Dolayışı ile otelde kalırken sanki bir tanıdığınızın yazlık evinde misafir ediliyormuş gibi hissediyorsunuz. Otele giriş çıkış yaptığınızın farkına bile varmıyorsunuz. Her şey son derece doğal. Sabah kahvaltısı sanki sizin için verilen bir ziyafet. Her şey taze. Bahri Bey’in tembel ama şirin köpeği Daisy otelin ortamını daha da doğallaştırıyor.

Peki İzmirli otel sahipleri Lola 38’den ne öğrenebilir? İlk olarak görsellik son derece önemli. Otelinizin görünüşüne önem verin. Lola 38 dikkat çekiyor çünkü gerçekten çok güzel bir bina. Ancak, sanat eseri bir otel bile yaratsanız bu yeterli değil. Yakınlarda Almanya’da otellere sorulmuş: Harcamalarınızın ne kadarını çalışanlarınızı eğitmeye harcıyorsunuz? Cevap şok edici nitelikte. Sadece %1.5! Müşteri ile bire bir temasın ön planda olduğu bir sektörde bu kabul edilemeyecek bir oran. Zaten bu sebepten ötürü dünyanın her yerinde bütün oteller birbirine benziyor. Hepsi soğuk, mesafeli. Çoğu insan odalarındaki son model televizyonu veya kahve makinesini hatırlamaz. Ancak, onlara beklemedikleri bir servis sunarsanız bunu unutmazlar. Amacınız müşterinizin sizinle temasta bulunduğu sürece memnun kalması. Mesela, isterseniz Bahri Bey size Foça’nın tarihini anlatıyor, civarı gezdiriyor. Bu tarz beklenmedik davranışlar müşterilerinize değerli bir deneyim yaşatmanızı sağlar. Onlar da geri gelirler ve sizin hakkınızda olumlu konuşurlar. Bir otelin de zaten en büyük ihtiyacı budur.

İzmir’e geri dönecek olursak, bundan bir kaç yıl önce Basmane’de Oteller Sokağı adında çok güzel bir girişimde bulunuldu. Ne yazık tutmadı. Kapasite olarak ufak olan her otel butik değildir. Butik ismini hakkedebilmek için soğuk, makineyi andıran büyük otel zincirlerinin sunamadıklarını sunmanız gerekmekte. İnsanoğlunun birbirine yabancılaştığı günümüzde sıcaklık, yakınlık yükselen birer değer haline geldiler. Oteller Sokağı çok doğru bir fikirdi. Ancak fikrin hayata geçirilişi başarılı olamadı çünkü ne oteller haklarında konuşulacak şekilde restore edildi ne de içeride verilen servisler haklarında yazı yazılmaya değerdi. Konak Belediye’si Bahri Bey’i ziyaret etmeli ve kendisinin deneyimlerinden faydalanmalı. Onun gibi üç dört otelcinin birleşip el attığı Oteller Sokağı İzmir’in en önemli çekim alanı olur. Fikirlerinizi bana yazın.

540-698 Dovercourt Rd, Toronto, ON, Canada

Leave a Reply

Discover more from Soydanbay Consulting

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading